-->

Monday, January 26, 2009

buat read more tanpa tukar page

salam..ni aku nak jelaskan mcm mana nak buat read more dalam satu windows...maknanya..xyah la susah nak pg windows lain...ni pon sebab kawan aku si zizoumkedypt.blogspot.com tu tanya...kalau x ..aku x buat..sbb aku pon sbnrnya pening gak benda ni...hehe


Cara2:

1. Login ke Blogger
2. Pilih Layout --> Edit HTML
3. tandakan "rite"(hehe..perosak bahasa) kat kotak Expand Template Widget
4. copy kod bawah bawah ni pastu paste atas kod </head>

<script src='http://kendhin.890m.com/Readmore.js'
type='text/javascript'/>



6. pastu cari kod bawah ni

<div class='post-header-line-1'/>


7. bawh kod tu kan ada kod ni .. <div class='post-body entry-content'> gantikan kod tu kepada yang bawah ni:

<div class='post-body entry-content' expr:id='"post-" + data:post.id'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>



8.lagi bawah ckit..ada kod macam ni...<p><data:post.body/></p>
9. tambah kod bawah ni kat bawah kod td..

<b:else/>
<style>#fullpost {display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<p><a expr:onclick='"javascript:showFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Selengkapnya...</a></p>
</span>
<span id='hidelink' style='display:none'>
<p><a expr:onclick='"javascript:hideFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Ringkasan...</a></p>
</span>
<script type='text/javascript'>checkFull("post-" + "<data:post.id/>")</script>
</b:if>


10. kesimpulan kod tu akan jadi macm ni la..lebih kurang :

<div class='post-header-line-1'/>
<div class='post-body entry-content' expr:id='"post-" + data:post.id'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<p><data:post.body/></p>

<b:else/>
<style>#fullpost {display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<p><a expr:onclick='"javascript:showFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Selengkapnya...</a></p>
</span>
<span id='hidelink' style='display:none'>
<p><a expr:onclick='"javascript:hideFull(\"post-" + data:post.id + "\");"' href='javascript:void(0);'>[+/-] Ringkasan...</a></p>
</span>
<script type='text/javascript'>checkFull("post-" + "<data:post.id/>")</script>
</b:if>


12. Tulisan 'Selengkapnya' dan 'Ringkasan' boleh la nak ganti dengan apa2 tulisan yg korang suka.
13. pastu simpan template.
14. Pilih menu Setting -->> Formatting
15.lepas dah bukak formatting tu...korang akan jumpa kat kotak bawah sekali..."Post Template", isikan kod bawah ni dalam kotak tu...pastu save.

<span id="fullpost">



</span>


selesai....

sebelum tu..masa nak posting tu..gna edit html masukkan code <span class="fullpost"> kat tulisan yang korang nak mulakan terpotong dan sisa posting tu masukkan antara kod <span id="fullpost"> dan </span>

2 comments:

Akhi Muaz Al-Faqir said...

yang ni dh x jadi ya? http://kendhin.890m.com/Readmore.js

Akhi Muaz Al-Faqir said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

komen anda sangat dialu-aluan

Update Download

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?