-->

Monday, January 26, 2009

kotak komen kat bawah posting
ni cara nak buat kotak komen kat bawah posting.

1. Login ke http://draft.blogger.com, Ingat, yang nihttp://draft.blogger.com bukan blogger.com.
2. pergi ke menu Setting-->Comments. pastu ganti "Comment Form Placement" menjadi "Embedded below post" (lihat gambar dibawah)



3. Kemudian klik "Save Setting"

sekarang tgk la blog korang dan try tekan salah satu posting. tengok la hasil dia mcm mana...
dah ada ke kotak komen kat ctu...kat bawah posting..kalau dah ada..sampai cni je la langkah dan tips dia tapi kalau belum ada lagi..teruskan dengan langkah seterusnya.

4. Seterusnya pergi ke menu "Layout-->Edit HTML"
5. Tandakan "Expand widget templates".
6.Cari kod mcm ni:

<p class='comment-footer'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
<data:postCommentMsg/></a>
</p>
</b:if>



7. Ganti dengan kod bawah ni:

<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/> <b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
<data:postCommentMsg/></a>
</b:if> </b:if> </p> </b:if>



8. pastu ssave je.
tengok la hasil dia. nanti akan keluar kotak komen..untuk yang jadi la..kalau x jadi..bgtau la...aku cba cek balik..

7 comments:

samudera said...

tak jadi aaa :)

Muhammad Yusri bin Mohd Zahir said...

x jadi...? hurm...kenapa yer....

Shamsinariah said...

tak jadi gak... :-(

deenoh said...

samudera,shamsinariah:cara diatas dah betul dah cuma kamu kena login ke blog kamu melalui link ini http://draft.blogger.com, kemudian ikut langkah 2 n 3.Pergi semula ke salah satu blog posting kamu dan klik pada "comment".Jika x de perubahan baru ikut langkah seterusnya.Disini kod template kamu mungkin berlainan, krn ada yg guna default template dan third party.Kena pandai cari kod yang agak bersamaan,rasanya x susah.Kemudian masuk semula keposting blog kamu dan klik pada "komen".Semoga berjaya

Muhammad Yusri bin Mohd Zahir said...

trimas deenoh sbb tolong terangkan..hehe..apa2pun..sblmbuat kena kenalpasti dulutemplate kita macam mana..

Shamsinariah said...

Ok, akan saya buat sekejap lagi. Nak tanya, apa bezanya kalau kita log in dari 'http://draft.blogger.com'dan 'http://blogger.com'?

Muhammad Yusri bin Mohd Zahir said...

actually...sy pon xtau sgt..sbb sy baru sekali je bukak draft.blogger.com ni...time nak cuba tutorial ni..pastu x bukak dah..kebiasaannya..sy cuma edit di blogger.com...n x perlu ke draft.blogger

Post a Comment

komen anda sangat dialu-aluan

Update Download

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?