-->

Monday, January 26, 2009

read more kat blog

buat la read more...huhu..dah penat nak tulis panjang2...read more ni untuk pendekkan artikel...

1. Buka menu Layout --> Edit HTML.
2. tandakan "expand widget template"
3. Cari kode berikut di Template blog korang (tempatnya kira-kira pada 1/4 bagian bawah kode hmtl) :

<p><data:post.body/></p>



4. kalau dah jumpa...gantikan code td jadi macam bawah ni..:

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>

<p><data:post.body/></p>

<a expr:href='data:post.url'>Read More......</a>
</b:if>


Tulisan "Read More....." itu boleh je kalau nak ubah, misalnya jadi "Baca Selengkapnya".

5. save.
6. time nak posting tu masukkan kod <span class="fullpost"> ditempat yang nak kita potong...dan kod </span> dihujung tulisan.

10. Letakkan abstraksi posting atau artikel yang akan ditampilkan dihalama utama (sebelum tulisan "Redmore") diatas kode ini : <span class="fullpost"> sementara sisanya yaitu keseluruhan posting letakkan di antara kode <span class="fullpost"> dan </span>
11. Ini yang paling penting diantara semua proses diatas yaitu ..... Selesai..... he..he..he.. :D
Selamat Mencoba...

3 comments:

LiLacFlA said...

x faham dekat no 6 tu... apa yg di hujung tulisan?

Muhammad Yusri bin Mohd Zahir said...

erm...hujung tulisan tu..maknanya...hujung posting kite..kalau dah habis posting..yg last tu..letakkan benda tu

♥MiSs WaFa♥ said...

sy xphm no 10

Post a Comment

komen anda sangat dialu-aluan

Update Download

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

  • Tiada Link

    Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?