-->

Sunday, September 30, 2007

Jawapan Bagi MP Kepong Dr Tan Seng Giaw Yg Kondem Azan Subuh Terlalu Kuat
"Jika orang bukan Islam mengatakan azan subuh itu bising Dan mengganggu tidur mereka maka orang Islam juga mahu melontarkan persoalan ritual agama orang bukan Islam yang selama ini di toleransi oleh orang Islam tanpa sedikit pun menyentuhnya.

Let's bargain, ini jawapan bagi mereka yg menyentuh hak azan subuh amalan orang Islam.. Read thru'

Orang bukan Islam mahu orang Islam perlahan atau hapuskan terus azan subuh hanya kerana alasan mengganggu tidur ? Pernah dahulu azan subuh di samakan mengganggu seperti salakan anjing.

Sekurang nya azan subuh kami hanya sekejap, 2 ke 3 minit sahaja. Tetapi kami ingin komplen di sini, rasa terganggu dah lama dah Dan minta, menuntut..

1. COLOK - Kami minta penganut Buddha jangan membakar colok kerana colok itu mendatangkan ASAP yg menyesakkan hidung Dan membakar paru-paru anak-anak kami. Jiran-jiran terdekat yang alahan boleh sahaja terkena astma Dan batuk kerana ASAP colok-colok di rumah tokong kamu itu. Boleh kah ? Azan kami membingitkan telinga anda sekejap sahaja tetapi ASAP colok penganut Buddha merupakan air pollution yg menjejaskan kesihatan berbanding azan.

2. ASAP DUPA, BAKAR KEMENYAN - Begitu juga ASAP dupa penganut Buddha atau Hindu yang suka membakar kemenyan Dan perasap rumah sebagai antara ritual agama. Bolehkan penganut Buddha atau Hindu jangan pasang ASAP dupa. Ia menyucuk hidung Dan membuat kami orang Islam tidak selesa Dan seperti ASAP colok, IA pencemaran udara Dan menjejaskan kesihatan berbanding azan.

3. JANGAN MAIN GENDANG ORANG MATI KAT TAMAN, MAIN KAT JIRAT - Penganut Buddha main gendang di Hari kematian dari rumah hinggalah sepanjang jalan ke jirat. Bunyi gendang penganut Buddha di ritual kematian sungguh kuat Dan gemerincing mengganggu jiran-jiran Dan menyebabkan anak-anak kami tak boleh tidur, tak boleh belajar Dan mengganggu kedamaian Dan ketenangan kami. Kadang gendang di main sekerat Hari. Walaupun ini jarang mengikut kematian to IA buat jiran-jiran tak boleh duduk kat rumah kerana bising gendang yg di palu. Bolehkan penganut Buddha bertolak ansur jangan main gendang kuat-kuat lama-lama. Mengapa tak di palu kat jirat sahaja. Azan kami tak sampai pun 5 minit.

4. JANGAN BUNYI LOCENG AISKRIM WAKTU PETANG - Penganut Hindu pula akan goncang loceng aiskrim waktu ritual agama mereka, selalunya waktu petang. Sebagaimana gendang orang mati IA juga bising, gemerincing Dan membuat gigi jiran-jiran sengau Dan ngilu.

5. HENTIKAN PEMBAZIRAN LETAK KUIH DAN BUAH YG MENDATANGKAN LALAT DAN SEMUT- Rumah-rumah tokong penganut Buddha di depan rumah penuh dengan buah Dan kuih. Kalau letak kuih, buah tipu (plastik) tak apa, tapi kuih, buah mendatangkan lalat Dan semut. Juga IA satu kepelikan jadi boleh di hapuskan amalan letak buah Dan kuih kat tokong kecil TU.

6, 7, 8, 9..... Adalagi, to cukup 5 dahulu, boleh tolak ansur ke.. Sebagimana orang bukan Islam mahu orang Islam bertolak ansur jangan azan subuh di kuat. Sedangkan azan TU memang di pasang untuk di dengar jauh, jadi mestilah kuat dengarnya.

Banyak lagi yang orang Islam selama ini tolak ansur. Dan sebagaimana orang bukan Islam memandang azan orang Islam itu bising, tak patut, mengganggu Dan patut samada di hapuskan terus, pada masa sama orang Islam Dan bukan penganut agama seperti kamu juga tidak sukakan ASAP-ASAP colok, pembakaran dupa, gendang orang mati Dan jamuan buah Dan kuih yang tak bertamadun.

Azan orang Islam bising sekejap. Tapi ASAP penganut agama lain yang membakar colok, dupa merupakan pencemaran udara Dan menjejas kesihatan.

Sekarang apa perasaan penganut agama lain, baik cina, India.. Jika orang Islam Dan bukan penganut agama seperti mula menuntut seperti diatas ? Bolehkah bertolak ansur ?

Dan jika sedikit persoalan yang di utarakan di atas di rasakan amat melampau maka pikirlah sendiri tuntutan anda, orang bukan Islam yang menyentuh perihal azan kami orang Islam.

Sekurang nya kami orang Islam di ajar menghormati hak penganut agama lain.

Jadi setiap kali penganut agama lain rasa azan orang Islam itu tak patut Cubafikir ritual agama sendiri dulu adakah patut.

Sekurang nya orang Islam tak pernah menyentuh hak orang lain. Jadi jangan biadap sentuh hak orang Islam. Sama-sama Kita bertolak ansur.

0 comments:

Post a Comment

komen anda sangat dialu-aluan

Update Download

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?