Bahan-Bahan:
6 biji mangga muda ( tak perlu buang kulit dihiris tipis-tipis)
3 sudu cuka putih
1 ¼ cawan gula pasir & 1/2 cawan gula merah
1 ½ sudu garam
6 ulas bawang putih (dihiris tipis / di belah dua sj)
10 ulas bawang merah kecil - belah dua sj
1 sudu rempah kari
1 sudu biji sawi+jintan manis+jintan putih & halba
1 sudu bijan
10 batang lada kering (dibuang bijinya,direndam, ditoskan & dikisar)
60 gm halia jeruk
7 gm halia hidup
2 sudu kismis atau lain-lain buah kering
Cara:
Tumis separuh bwh merah , bwh putih , & halia
Masukkan cili, cuka, gula putih , rempah kari , sesudu biji sawi etc td & gula merah
Biar agak garing
Masukkan mangga , kismis , buah kering ,bijan ,sedikit air dan garam
Kacau rata hingga separuh masak.
Kemudian leh angkat.

1 comments:
kat kelantan (rumah parents saya specifically), tengah musim mangga kecik yang manis-manis tu.. Tiap2 pagi mak buat sambal mangga. Adoyaaiii sampai tak termakan dah.
Post a Comment
komen anda sangat dialu-aluan