-->

Sunday, January 18, 2009

Malaysia lokasi pilihan khidmat penyumberan luar

CYBERJAYA berpotensi untuk menarik lebih banyak operasi firma teknologi terkemuka dunia.

Firma industri teknologi tak yakin selepas skandal penipuan di IndiaMALAYSIA, yang kini berada di tangga ketiga sebagai lokasi pilihan bagi perkhidmatan penyumberan luar (BPO), berupaya memperbaiki kedudukannya dalam masa terdekat ini susulan skandal penipuan yang melanda industri teknologi di India.

Penganalisis teknologi di OSK Research, Shin Kao Jack, skandal penipuan membabitkan Satyam Computer Services Ltd yang tercetus awal bulan ini menjejaskan keyakinan firma teknologi terkemuka dunia terhadap India yang sebelum ini amat popular dengan kecekapan dalam tadbir urus korporatnya.

"Sejak skandal Satyam Computer di India, ditambah pula dengan laporan yang menyatakan Wipro dan MegaSoft Consultants turut disenarai hitam oleh Bank Dunia, kini wujud satu keadaan yang mana firma teknologi terkemuka dunia waswas dengan syarikat BPO India.

"Mereka (firma teknologi terkemuka dunia) kini dikatakan sedang mencari opsyen untuk memindahkan operasi penyumberan luar mereka dan Malaysia adalah satu pilihan utama mereka," katanya ketika dihubungi Berita Harian.

Justeru, Shin berkata, Malaysia, menerusi Cyberjaya, yang memiliki sistem prasarana maklumat yang mantap, sumber tenaga kerja yang dinamik, polisi yang mesra pelabur dan kos yang rendah, bakal beroleh manfaat daripada skandal yang berlaku di India dan berpotensi untuk menarik lebih banyak lagi firma teknologi terkemuka menempatkan operasi mereka di Cyberjaya.

Skandal penipuan di India itu terdedah awal bulan ini apabila pengasas Satyam Computer yang juga bekas Pengerusinya, B Ramalinga Raju, berjanji untuk mendedahkan akaun syarikat berserta 'aset palsu dan tunai yang tidak pernah wujud' dalam satu surat luar biasa kepada lembaga pengarah syarikat.

Syarikat itu � yang kini bergelut untuk mengelak daripada bankrap � tidak lagi mampu menutup penipuan bernilai AS$1 bilion itu selepas rundingan bagi menyelamatkan syarikat yang bergelut itu ditutup, kata Raju dalam surat itu.

Raju meletakkan jawatannya di Satyam pada hari yang sama, bersama-sama dengan adiknya yang juga bekas Pengarah Urusan, B Rama Raju.

Kedua-dua beradik itu ditahan dan didakwa minggu lalu atas tuduhan konspirasi jenayah, penipuan, pecah amanah dan memalsukan dokumen.

Satyam Computer yang beribu pejabat di selatan negeri Andhra Pradesh, menggaji kira-kira 53,000 orang � di kalangan dua juta rakyat India yang bekerja dalam industri teknologi tinggi yang melonjak di negara itu yang mana tahun lalu menghasilkan pendapatan kira-kira AS$40 bilion.

Pelanggan syarikat itu termasuk beberapa syarikat utama dalam senarai Fortune 500, antaranya Nestle, General Electric dan Ford Motors.

0 comments:

Post a Comment

komen anda sangat dialu-aluan

Update Download

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?