-->

Thursday, August 6, 2009

pernikahan
Sebuah karya yang sesuai untuk semua..

bagi yang bujang, boleh mengambil Itibar.. bagi yang belum dan bakal berkeluarga, boleh belajar, bagi yang berkeluarga, perlu mengajar..Untuk suami.. renungkanlah??. Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia?. isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah tidaklah setaqwa Aisyah pun tidak setabah Fatimah????..

Justeru isterimu ??hanyalah wanita akhir zaman yang punya Cita- cita menjadi solehah... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama?? Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya?..

Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya?.. Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya ?. Isteri adalah murid kamu mursyidnya ?. Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya?.

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya.. Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa???..

Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana????? Justeru kamu akan tersentak dari alpa??? Kamu bukanlah Rasulullah saw?.. Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah?? Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin.?.

Untuk isteri.. renungkanlah... Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia?. Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw?.. Tidaklah setaqwa Ibrahim?? Pun tidak setabah Ayyub atau pun Segagah Musa?.. apalagi setampan Yusuf?.


Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya Cita cita membangun keturunan yang soleh... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama Suami menjadi pelindung kamu penghuninya? Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya??? Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya? Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya?

Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya.. Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa?. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt? Kerana memiliki suami yang tak segagah mana?..

Justeru kamu akan tersentak dari alpa?. Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga?.. Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara ?.. Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin...

Justeru itu wahai para suami dan isteri?.jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya?. Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semulia rasulullah?? Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha?? Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman?DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah??.6 comments:

Ashsikin Aisyah said...

lelaki dan wanita pelengkap antara satu..
kelamahan dan kebaikan..
kesalahan diteguri..
doa smg dipertemukan jodoh yg diberkati hendaknya...

^_^

yusri zahir said...

aammiinn .. moga2 jodoh dipertemukan cepat2 .. hehe

_naJw@_~. said...

huhu~

.:NurTaQwa88:. said...

Assalamualaikum warahmatullah..masyaAllah tabarakallah../makin menarik blog skrg..setiap kali buka,,setiap kali itu ada perubahan..=)

posting yg menarik..sememangnya perkahwinan memerlukan kepada kesefahaman antara satu sama lain..wallahua'lam..

yusri zahir said...

terima kasih ... :D

Anonymous said...

kdg2..dlm 10 ciri psgn yg kite nk, xsumer akn kite dpt..myb cume 3 atau 4 je.. tp, kte kne igt.. kte xlah sehebat mane utk mndptkn yg hebat.. cme kmbalikn kpd-Nya..bhw kelebihan psgn hndaklah d syukuri n kekurangannya hndklah d prbaiki.. =)

Post a Comment

komen anda sangat dialu-aluan

Update Download

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?

 • Tiada Link

  Harap maaf. Tiada update download yang terbaru. Ada sapa2 nak sumbangkan benda untuk didownload?